Voor chauffeurs van zware voertuigen is de radiografische afstandsbesturing nu werkelijkheid geworden. De Tele Radio PUMA maakt kinderspel van de besturing buiten de cabine, dankzij een maatwerkzender, zonder de veiligheid in gevaar te brengen.

De toepassingen van draadloze bedieningen breiden zich steeds verder uit. Tele Radio is toonaangevend op het gebied van het ontwikkelen, fabriceren en verkopen van deze systemen voor de industrie. De zenders van Tele Radio worden gebruikt bij heffen en hijsen, het openen van poorten, deuren, pompinstallaties etc.

Sinds 2019 werkt Tele Radio samen met diverse Volvo vestigingen voor de geavanceerde radiografische besturing van vrachtwagens met een external steering interface (Exster). Er zijn al succesvolle, operationele systemen in Scandinavië, Polen en Spanje. 

Voor de besturing wordt gebruik gemaakt van het Tele Radio PUMA systeem, dat volledig compatibel is met de Volvo Exster interface. De ontvanger is direct verbonden met de BB-CAN van de vrachtwagen waardoor de installatie eenvoudig is en met gebruikmaking van zo min mogelijk componenten. De Exster interface is beschikbaar voor de Volvo vrachtwagens van het type FM, FMX, FH en FH16. Daarnaast dient de Volvo voorzien te zijn van de Body Builder Module, een automatische versnellingsbak, EBS en Volvo Dynamic Steering. 

De chauffeur kan zijn vrachtwagen buiten de cabine, op afstand besturen. Dat zorgt voor flexibiliteit, overzicht en dus veiligheid. De vrachtwagen kan door de afstandsbesturing manoeuvreren op plekken die anders lastig te bereiken zijn. Door het goede zicht op de omgeving kan de chauffeur direct ingrijpen bij dreigend gevaar. De afstandsbediening is ook efficiënt omdat één persoon nu het werk van twee personen kan uitvoeren. Daardoor kan het werk sneller worden uitgevoerd en is er minder kans op blessures als gevolg van het in- en uitstappen.

De Tele Radio PUMA is voor elke soort Volvo motorvoertuig te programmeren inclusief de eventuele opbouw zoals een containerhaakarm, kraan of betonmolen. De Technische Dienst van Tele Radio zorgt voor de ondersteuning bij de opbouw zodat de installatie correct wordt uitgevoerd. 

De vrachtwagen op de foto kan voor- en achteruitrijden tot 10 km/u, stoppen, starten en draaien. Alle in de truck ingebouwde veiligheidssystemen blijven functioneren. 

Veel vrachtwagenfabrikanten werken aan interfaces voor externe besturing. Tele Radio werkt nauw met ze samen om snel op deze trend in te kunnen inspelen en het werk voor de gebruikers veiliger te maken. 

Scan de QR code voor meer informatie