Krankzinnige situaties in de wereldwijde metaalhandel leiden tot een krankzinnige omzet- en winstsprong bij metaalbedrijf MCB en dat is goed nieuws voor grootaandeelhouders en Quote 500-broers Jan en Piet van Kempen.

Champagne en worstenbroodjes in het altijd gemoedelijke Valkenswaard! Lokale trots MCB bekroonde jubileumjaar 2021 (het bedrijf werd 80!) met een topjaar. Duurdere grondstoffen en een gestegen vraag joegen de staalprijzen staalhard door het dak.

En dat merken ze ook in Brabant, waar ze nog flink wat staal op voorraad hadden wat tegen hogere prijzen wegging. ‘Sommige materialen zijn in prijs verdubbeld en dit heeft geresulteerd in flinke voorraadwinsten.’

Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de omzet voor het eerst nipt boven de €1 miljard (€1,019 miljard) komt, waar in 2020 €649 miljoen werd gedraaid. Het hoogtepunt van het omzet-unicornschap werd nog niet gedeeld in de bedrijfsgeschiedenis, waar melding werd gemaakt van de eerste keer dat 1 miljard gulden omzet werd geboekt. Afijn, de omzet had allicht hoger kunnen zijn, want ‘de aanvragen van klanten overtroffen ruimschoots de voorraadpositie.’

Flink dividend
De winst voor belastingen steeg van €25 miljoen naar €197 miljoen. Nadat afgekaart is met de blauwe enveloppenbrigade blijft er bijna €145 miljoen over. Niet gek, want de winst schommelt de laatste jaren tussen de €15 en € 20 miljoen.

Dat geeft ook de ruimte voor een keiharde dividendstijging. Aandeelhouders mogen maar liefst €37,5 miljoen verdelen. Lekker nieuws voor Quote 500-leden Jan en Piet van Kempen (2021: plek 475 – €115 miljoen), nazaten van de oprichters, die als aandeelhouders profiteren. Ook de 915 medewerkers van het Brabantse bedrijf profiteren. Voor bonussen en een winstdeling wordt zo’n €9,3 miljoen uitgetrokken.

Onzekerheid
In Valkenswaard begrijpen ze ook dat de bomen niet eeuwig tot in de hemel groeien. Voor 2022 wordt groei verwacht, maar weten ze ook dat what comes up must go down. De voorraad die tegen de hoofdprijs werd verkocht moet tegen een hoge prijs worden aangevuld. Stort de staalmarkt in dan zullen deze voorraden mogelijk met verlies moeten worden verpatst.

Wat de staalprijs gaat doen in 2022? Ja, dat willen ze in Brabant ook wel weten. De oorlog in Oekraïne, corona, kosten voor verduurzaming en het chiptekort waardoor minder auto’s gebouwd worden (en dus minder staal nodig is) zijn enkele van zaken die het voorspellen van de staalprijs ongeveer net zo makkelijk maken als het juiste nummer bij roulette kiezen.

Of in de woorden van MCB: Het is ‘vrijwel ondoenlijk’ om een ‘goed onderbouwd beeld te schetsen’ van de prijsontwikkelingen. De staalhandelaren voegen dan ook bijna €95 miljoen toe aan hun overige reserves. Verstandig hoor. Of om met de titel van hun naslagwerk over de bedrijfsgeschiedenis te spreken: ‘Goed gedaan jungske!!’.

Bron: www.quotenet.nl

Quote 500