“Oppervlaktebehandelingen zijn net als lucht. Het is zo gewoon dat het niet opvalt, maar als het er niet meer is, dan krijg je het erg benauwd”. 

Wat als? was een Vlaams komisch sketchprogramma van productiehuis Shelter dat onder meer werd bekroond met een Emmy Award. Het programma bestaat uit verschillende losstaande sketches die telkens beginnen met de vraag: Wat als…?. Het antwoord op deze vraag, wordt gespeeld in de sketch. 

Wat als oppervlaktetechnologie niet zou bestaan? Heeft u zich dat al eens afgevraagd, en hoe zou de sketch als antwoord op deze vraag er dan uitzien?

Vanuit ION vragen we ons dat dagelijks af. En om maar met de deur in huis te vallen, het antwoord zou niet zozeer een sketch worden, maar bijkans een hele speelfilm. Immers elk product dat de maakindustrie maakt, is voorzien van een oppervlakte behandeling want anders roest of rot het, ziet het er niet mooi uit of heeft het niet de eigenschappen die we graag willen. We nemen u graag even mee in het script van onze dagelijkse bezigheden.

Het eerste deel van de film zou gaan over duurzaamheid van producten. Immers als u een auto koopt wilt u graag dat u daar lang plezier van heb. En ook het gebouw waarin u woont, werkt of recreëert moet functioneel en fraai zijn, maar ook lang, en bij voorkeur onderhoudsarm, zijn. En wat dacht u van uw laptop of smartphone waarmee u contact heb met de hele wereld, het vliegtuig waarmee u op vakantie gaat, het bestek waarmee u in dat fijne restaurant uw maaltijd nuttigt en de putdeksels die zorgen dat op straat het regenwater wel wegstroomt, maar voorkomt dat u in een gat valt. Zomaar wat voorbeelden die in een speelfilm tot hilarische scenes zouden kunnen leiden.

Het tweede deel zou gaan over de duurzame bedrijven die ervoor zorgen dat de coatings ontwikkeld, geproduceerd en aangebracht worden. Dat zijn bedrijven die ervoor zorgen dat medewerkers goed geschoold en met de juiste installaties zorgen dat de producten van de maakindustrie verduurzaamd worden, mooi worden of juist specifieke eigenschappen krijgen. Denk daarbij aan de boortjes die zorgen dat u gaten krijgt in het beton zodat u het schilderij van opa of die fraaie design lamp op kan hangen, de zonnepanelen die eigenlijk glasplaten zijn met een coating die van licht, energie maken en van de sokkels met de veelbesproken windmolens op zee die diverse soorten van natuur elementen moet doorstaan om voor ons veel schonen energie moeten maken. Het zijn mogelijkheden die in een filmscript niet zouden misstaan.

Het derde deel zou gaan over de verduurzaming van de processen. Immers ook onze industrie is bezig met CO2 emissie reductie, dus energiebesparing. Er is al veel gebeurd, maar met de huidige geopolitieke ontwikkelingen, kan en moet er nog veel meer. Maar ook op het gebied van het verminderen van afval en het minder afhankelijk zijn van SVHC stoffen (in de volksmond “gevaarlijke stoffen”) zijn belangrijke onderwerpen. Voor onze “wat als” film.

In de praktijk zeggen wij vaak; “oppervlaktebehandelingen zijn net als lucht. Het is zo gewoon dat het niet opvalt, maar als het er niet meer is, dan krijg je het erg benauwd”. 

Onze innovatieve maakindustrie kan dus alleen maar bestaan als ze gefaciliteerd wordt door een “state of the art” oppervlakte behandelende branche. En onze welvaart en welzijn hangt voor een belangrijk deel af van die maakindustrie. 

Dus wat als onze “state of the art” oppervlakte behandelende branche niet voor de verduurzaming van Nederland zorgt, wie doet het dan wel?

En wat als Vereniging ION de branche niet ondersteunt met het bewerkstelligen van proportionele, relevante en uitvoerbare normen en wetgeving, goede opleidingen en kwaliteitslabels om het werk professioneel en veilig uit te voeren en ondernemingen de maatschappelijke trends en technische ontwikkelingen laat zien om mee te ontwikkelen in de veranderingen van onze samenleving, wie doet dat dan wel?

www.vereniging-ion.nl