Met Swift-Cut Pro CNC-Plasmasnijmachine

Ducomat levert materiaal voor industriële stofafzuiging voor de houtsector. Sinds de start in 2009 kocht het bedrijf zijn componenten in het buitenland, maar met het oog op kortere levertermijnen besloot het twee jaar terug om de productie in eigen handen te nemen. In het najaar 2021 kocht het bedrijf een Swift-Cut Pro via Wouters Cutting & Welding (WCW), wat hen meteen heel wat extra voordelen opleverde…

Stéphane Ducamp (zaakvoerder Ducomat) en Rached Taheri (sales engineer Wouters Cutting & Welding) voor enkele van de vele componenten voor stofafzuiging die Ducomat levert – gaande van buizen en kokers, bochten, conusstukken en broekstukken over flexibele slangen, ringen, pneumatische schuifkleppen…

Alles voor stofafzuiging
Ducomat levert niet alleen aparte componenten, maar doet ook projectwerk. Zaakvoerder Stéphane Ducamp: “We importeren het Duitse merk Schuko, producent van stofafzuigunits voor de houtverwerkende sector, en verkopen dit in België en Frankrijk. Dat zijn echter enkel kasten, zonder leiding. Wij produceren dan zelf alle benodigde buizen, borden, aftakkingen… op maat van het project.” De installaties voldoen aan de CE-voorschriften wat betreft de mate waarin stof wordt afgestoten na passage door het filtermedium, de aanwezigheid van stof waarvan de concentratie als zijnde ‘explosief’ geldt (ATEX).

Van inkoop naar eigen productie van componenten
“Tot twee jaar geleden produceerden we zelf geen componenten maar kochten die in vanuit het buitenland”, vertelt Stéphane. “Vanaf een zeker moment werden de levertijden te lang, dus startten we een eigen afdeling voor het snijden, vormen en lassen van componenten. Aanvankelijk verliep het snijwerk er zuiver manueel, maar dat nam veel tijd in beslag. Nu snijden we de contouren door middel van de Swift-Cut Pro. Dat levert algemeen een stuk preciezer en consistenter snijwerk op. Bovendien kan de operator terwijl de machine snijdt een andere taak uitvoeren.”

Minder stockruimte nodig
“Steeds meer klanten bestellen componenten via onze site, volledig op maat. Zo is bijvoorbeeld elke buisdiameter mogelijk tussen 80 en 550 mm. We hebben een grote voorraad van verschillende diameters, maar heel wat klanten bestellen afwijkende diameters.” “Met de Swift-Cut Pro beschikken we over de nodige capaciteit om componenten meteen op bestelling af te werken, zodat we flink kunnen besparen op stockruimte. We voorkomen zo ook eventuele incompatibiliteitsproblemen bij opgestuurde stukken.” Ducomat koos in samenspraak met WCW voor een Hypertherm Powermax65- plasmabron. Dit voor vlot en hoogkwalitatief snijden van verzinkt stalen platen van 0,7 tot 3 mm.

De standaard intuïtieve software van Swift-Cut garandeert dat wie een basiskennis van computers heeft, het CNC-plasmasnijsysteem kan bedienen na slechts een korte opleiding.

De compacte Swift-Cut Pro heeft een volledig gelaste, rigide basis en laat zich indien nodig vlot verplaatsen per heftruck

Een laserkruis helpt bij het instellen van de startpositie. De graveertool naast de laser maakt (ook simultaan) markeren mogelijk, zodat dit niet op een aparte machine hoeft te gebeuren. Een gezoneerd afzuigbed verwijdert en filtert via een aangesloten afzuigunit (TEKA) rook en deeltjes enkel ter hoogte van de snijzone.

BEZOEK DE WEBSITE VAN DUCOMAT
via de code of surf naar www.ducomat.com